Реконструкција пута од Марковца према Ресави

           Ради се реконструкција пута у дужини од шест километара, који повезује Деспотовац и Свилајнац са аутопутем Београд – Ниш. Вредност целокупне инвестиције је око два и по милиона евра. Радови се финансирају из кредита Светске банке преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Припрема моста преко Велике Мораве за асфалтирање ( Фото: А. Петровић)

          На овој деоници се налазе и два моста, преко река Раче и Велике Мораве. Мост преко Раче се проширује и поставља се нова конструкција. Уско грло на овом правцу представља стари мост преко Велике Мораве. Нажалост није ни последњи друмско – железнички мост у Србији а преко кога је изграђена пруга ка Свилајнцу, Термоелектрани „Морава“, Деспотовцу и Ресавици. Уско грло је приликом преласка воза, а иначе се два камиона не могу мимоићи. Повремено се стварају велике гужве и застоји. За сада мост је пресвучен новим асфалтом, а следи и постављање завршног слоја у дужини од два и по километра до уласка у Свилајнац.

Радови на путу према Свилајнцу ( Фото: Д. К. Ђ.).

         Већ неколико пута до сада рађени су пројекти за изградњу новог савременог моста, а ова тема се нарочито актуелизује пред изборе. Садашња локална власт у Свилајнцу, на пример, обећавала је у кампањи 2008. године изградњу моста за две године о чему су писали медији. Тадашњи министри Националног инвестиционог плана уверавали су грађане да долазе боља времена за саобраћај у Ресави. Тада ова идеја није реализовала, али је већ следећи министар само неколико година касније најавио и мост и обилазницу. Нажалост, све је остало на обећањима, а Ресавци и даље муку муче са преласком овог моста.

Радови на мосту на реци Рачи (фото. Д.К. Ђ.).

Ревитализација пута и мостова преко Велике Мораве и Раче допринеће безбеднијем и удобнијем саобраћају. Нажалост, остаје уско грло преко моста на Великој Морави, које ће по свој прилици, сачекати изградњу Аутопута „Карађорђе“ који ће повезати Шумадију са Ресавом и Хомољем.

Р. П.

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email