Одата пошта палим родољубима у Дивотину код Црквенца

Делегација Месног одбора СУБНОР-а Црквенац положила цвеће на споменик

Пред крај Другог светског рата на подручју Свилајнца владали су четници са недићевцима. Крајем априла направили су списак комуниста и родољуба за ликвидирање. Мобилисани мештани Црквенца ископали су раку у Дивотину за будуће жртве. У рацији ноћу 28.априла из кућа су извели учитеља Михајла Јовановића Мику Браду предратног комунисту, Чедомира Протића, агронома – референта за избеглице, Душана Китића, обућара, Ивана Димитријевића, службеника, Душана Миљковића, обућара, Петра Лазаревића, месара и свештеника Илију Бућина.

Делегација МО СУБНОР – а Црквенац положила цвеће на споменик у Дивотину

         Убијање је имало одређени „ред“. Сви су стајали у колони, један иза другог са повезаним рукама жицом на леђима. Поред сваког су стајала два четника са виноградарским кочевима у рукама. Пре покоља жртве су ударане кочевима у главу, а затим бацани у јаму. У ноћи 29. априла 1944. године ликвидирани су родољиби којима је пресудио четнички суд без икаквих доказа. Овај догађај четници су држали у тајности и поред распитивања породице за судбину својих најближих. У опису догађаја коришћени су подаци из књиге „Ресава путевима борбе и слободе“.

Мика Брада

          На месту четничког злочина подигнут је споменик који, на дан погубљења обилазе мештани и чланови СУНОР-а. Сећања на ове невине жртве, пред сам крај рата, велика су опомена за будућа покољења. Братоубилачки рат завио је многобројне породице у црно. Неговањем традиција обележавања значајних датума из наше историје одајемо пошту жртвама, а младим генерацијама шаљемо снажну поруку да се овакав злочин никада више не понови.

         Венац на споменик у Дивотину у атару села Црквенца положили су чланови месног одбора СУБНОРА Србије.

         Простор око споменика годинама су уређивали запослени у некадашњем Подруму „Навип“, а данас то ради месни одбор СУНОР -а.

         Ове године призор око споменика подсећао је на еколошку катастрофу. Посечено је дрвеће, а ниско растиње и младо дрвеће уништио је пожар. Споменик је сада практично на згаришту јер је и сам био захваћен ватром. Да ли је био немар, небрига или намерно изазван пожар утврдиће надлежни. Мештани наводе да је све већи број нелегално исечене шуме, па призор у овом делу црквеначке шуме личи на сценографију за филмове о трагичним последицама пожара..

Фото: Д. Станисављевић

Фото из књиге „Ресава путевима борбе и слободе“ Михајло Јовановић – Мика Брада, Илија Бућин, Чедомир Протић и Витомир Савић.

Р.Ђорђевић

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email