Предшколци у Свилајнцу заточеници локалне власти

          После кадровских промена у вртићу локална власт је, на жалост, одлучила да ускрати даље финансирање ове установе. Група грађана „Свилајнац чува будућност“ од јунских избора поново је на власти. Кадровске промене у тој предшколској установи нису по њиховој вољи. Експресно је бивша директорка вртића именована за првог човека научне установе Природњачки центар Свилајнац. Очигледно је да се није водило рачуна о интересима научне установе већ политике. На цени је поливалентан кадар који може да се поставља по потребама власти. Јавна установа са годишњим суфинансирањем општине од 40 до 60 милиона динара тако је добила стручњака из вртића.

         Деловање УНИЦЕФ-а нарочиту пажњу посвећују деци и њиховој будућости. Програми подршке деци у раном узрасту представљају прилику да се детету омогући адекватна исхрана, подстицај и сигурност који су му потребни за развој мозга и за остваривање потенцијала. Улагање у развој деце у најранијим годинама и подршка њиховим породицама прилика је да се унапреде услови за децу, нарочито за ону која живе у најнеповољнијем положају. Таквим улагањем остварује се вишеструка добит – за децу сада, али и за друштво у будућности.

          Подршка деци најмлађег узраста подразумева свеобухватни приступ политикама и програмима за децу и њихове родитеље, старатеље и окружење у којем живе. Дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да има основу за школовање, касније за запослење, и да избегне ризик од сиромаштва. Зато је важно да цео систем буде у функцији подршке детету и родитељству, као што је подједнако битно да се сви заједно подсетимо колико је рани развој важан за сазнајне, емоционалне, психолошке и физичке потенцијале.

          Влада Републике Србије препознаје важност бриге о деци и значај развијања услуга подршке деци, породици и родитељству, које реализује кроз низ различитих мера и политика, пре свега у системима здравља, образовања и социјалне заштите.

          Када се све ово има у виду неразумне су одлуке локалне власти да се ускрати финансирање предшколске установе. Васпитачи су остали без личних доходака, а деца без редовног снабдевања храном и хигијенским средствима. Још више чуди одлука општинског већа у коме је и пет доктора који су подржали предлог да се Дечијој установи „Дечија радост“ ускрати даље финансирање. Како је могуће да се у једној цивилизованој и правно уређеној средини одређени неспоразуми решавају ускраћивањем финансијских средстава који директно утичу на опстанак деце у вртићу? Сви новонастали проблеми, без обзира ко их је изазвао, морају се решавати без „кажњавања“ деце. И слоган владајуће СНС на изборима је био „Александар Вучић – за нашу децу“. Зашто ова држава нема снаге да заштити децу без обзира ко их и на који начин угрожава? Децу не сме угрожавати ни једна политика, група или појединац, а најмање локална власт.

         Због тога је и овај текст апел да се власт уразуми и прекине тортуру, а држава да употреби све расположиве инструменте и заштити децу и васпитаче у Свилајнцу.

Р. П.

САЗНАЈТЕ ПРЕ ДРУГИХ, ОБАВЕСТИТЕ ИХ:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email