Ко и зашто наставља да кажњава запослене у Дому здравља у Свилајнцу?

          После кадрвоских промена почињу и проблеми у овој здравственој установи. У доба предизборне кампање председник општине критиковао је новог директора због одређених престројавања и померања кадрова. Директно се мешао у рад и стварао напету атмосферу. Од тада за 17 запослених на неодређено и четири по уговору плате обезбеђује Дом здравља у Свилајнцу. Општина је од јуна, престала да уплађује средства, сходно ранијем договору, за половину плата. За ову годину у буџету је опредељено18 милиона динара у ту сврху, али без динамике пребацивања средстава Дому здравља.

Представка Дома здравља министру здравља.
Реакција министра Бранка Ружића.

          Бивша директорка је средином месеца писала дописе општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун Дома здравља. Све је тако функционисало до доласка новог директора Др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате 21-ог радника. Општина не пребацује средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини нису одговарала нова кадровска решења и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво. Кога и зашто кажњава општина на тај начин? До краја године на име личних доходака општина треба да уплати овој здравственој установи око осам милиона динара. Дом здравља се поново 15. септембра представком обратио министру здравља на незаконито поступање председника општине. И Министарство за државну управу и локалну самоуправу упознато је са овим проблемом и представку проследило на даље решавање.

          Сличан проблем је вештачки створен и у Дечијем вртићу „Дечија радост“ због 11 запослених по уговору. Општинско руководство и синдикат који ради по диктату захтевају да се они приме за стално. Упућенији у Закон о образовању, коме припада и вртић, кажу да у образовању нема аутоматизма да се по истеку две године радници примају на неодређено. На трећој седници Скупштине општине Свилајнац, која је одржана 11. септембра, одборницима је на улазу даван материјал, који је накнадно уврштен у дневни ред, о разрешењу старог и именовању новог Управног одбора. Углавном су по оцени опозиционих одборника, чланови или симпатизери владајуће коалиције. Још увек запосленима у вртићу нису исплаћени лични доходци за август.

Вртић „Дечија радост“

          Обе установе су реконструисане средствима Владе Србије. Када су надлежна министарства поставили нове директоре уследили су проблеми вештачки изазвани неразумним одлукама на локалу.

         Министарства и други државни органи морали би по хитном поступку зауставити бахатост јер су угрожене две виталне функције у општини, здравство, нарочито сада у доба короне као и чување и васпитање предшколаца.

Р. П.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email