Двоструки стадарди у општини Свилајнац – Награда па казна за Дом здравља

          У Свилајнцу је захваљујући средствима Владе Србије реконструисан Дом здравља и амбуланте по селима. Створени су добри услови за рад. У последњих неколико година у Дому здравља у Свилајнцу запослено је тридесет радника. Они су прво радили по уговору који им је продужаван неколико пута, а затим су примљени на неодређено време. Са општином је склопљен споразум да половину личних доходака плаћа општина, а остатак Дом здравља из сопствених прихода. Од 30 радника општина је издвојила 13 и од Министарства здравља издејствовала да се плаћају из фонда државе. За осталих 17 и четири под уговором, значи укупно 21. плату, обезбеђууе општина и Дом здравља. За ову годину општина је определила 18 милиона динара у ту сврху, али без динамике пребацивања средстава Дому здравља. Бивша директорка је средином сваког месеца писала допис општини за средства за плате која су затим пребацивана на рачун. Све је тако функционисало до доласка новог директора др Драгана Станојевића у првој половини јуна. Задње пребацивање средстава општине Дому здравља било је 2.јуна. Ново руководство наставило је да шаље дописе општини за средства за плате 21. радника. До октобра општина није пребацивала средства, а плате са закашњењем исплаћује Дом здравља из сопствених средстава. Очигледно је да општини нису одговарала нова кадровска решења и своје неслагање испољили су ускраћивањем средстава овој установи што је недопустиво.

Копија текста о награђивању запослеих у Дому здравља Свилајнац

          Пред изборе, за рад на сузбијању епидемије „Ковида 19“, која је проглашеа 16.марта ове године, па до укидања ванредног стања у Србији, општина је наградила одређен број радника Дома здравља. Некако пред изборе извршена је промена директора ове установе од када се и не уплаћују средства општине за плате по ранијем договору.

           Од почетка новог таласа „Ковида 19“ 27.јуна запослени у Дому здравља наставили су рад на откривању и лечењу ове опасне болести излажући се да и поред одговарајуће опреме и сами постану пацијенти. И приликом конституисања нове скупштине у општини и постављења председника општине и заменика истакнуто је да је један од основних задатака нове власти и борба против „Ковида 19“. У састав општинског већа изабрана су и четири лекара управо због присутне пандемије.

          Да ли ће општина поново наградити ангажоване у Ковид амбуланти показаће време. Међутим, остаје нејасно зашто се ускаћују редовна буџетски опредељена средства за плате одређеног броја запослених. Сваких 15 дана Дом здравља безуспешно шаље дописе општини за плате 17 запослених на неодређено и четири запослена на одређено време. Дом здравља успева да из сопствених средстава исплати по пола плате што је за појединце недовољно јер су кредитно задужени.

           Овакав однос локалне самоуправе, према преузетим обавезама у време светске пандемије је за сваку осуду. Новонастала ситуација је вештачки створена без изгледа за њено брзо решавање.

          Без обзира на овакву ситуацију запослени којима су ускраћена зарађена финансијска средства раде одговорно и савесно. Време је да после формирања Владе реагује ресорно и друга министарства у циљу превазилажења проблема ускраћених плата општине одређеом броју медицинских радника. Остаје нејасно кога и зашто кажњава општина на тај начин?

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email