Нова сушара за житарице у Свилајнцу, велико олакшање за произвођаче

             Учешћем на конкурсу који је расписала Влада републике Србије, Кабинет министра без портфеља задуженог За регионални развој и рад јавних предузећа, Земљорадничка задруга “Свилајнац” Свилајнац је 14.08.2019. године конкурисала подношењем захтева за куповину нове сушаре за житарице. Сагласост за конкурисање је дао председник Општине Свилајнац, Предраг Милановић, а велику подршку је пружио и председник Задружног савеза Србије Никола Михајловић. За добар пројекат Земљорадничке задруге “Свилајнац” добила је средства за нову сушару за житарице.

Детаљ са отварања у присуству директора Драгана Векића ( у средини).

              Предузимљиви задругари су уз помоћ извођача монтирали сушару и пустили је у пробни 6. октобра као индиректну шаржну сушару капацитета 30 тона сушења зрнастих производа на сат.

              Земљорадничка задруга “Свилајнац” постоји од 1954. године и са новим руководством од 2018. године, почела је да гради нове, обнавља постојеће објекте и изграђује задружне принципе по којима је задруга била позната од оснивања.

Нова сушара за житарице.

                На чело задруге је 1975. године постављен Милан – Милаче Ђорђевић, који је још тада имао визије, шта ресавским пољопривредницима треба. Изградио је фарму “Дубље” у Дубљу, садашње силосе у Свилајнцу, мешаону сточне хране капацитета 10 хиљада килограма на сат. Изградио је и пустио у рад живинарску фарму “Чаир” капацитета милион двеста хиљада бројлера, покренуо је организовање сајма сточарства и говодарства и том приликом саградио халу, такозвано сајмиште у кругу силоса. Сви објекти су добро радили до 1990. године.

Допремљене прве количине кукуруза на сушење.

            По наводима садашњег директора Драгана Векића, од 1980. године директор Ђорђевић трансформисао је задругу са вредним и радним Ресавцима међу којима су били: Стојан Ванковић из Дубља, Љубиша Срђевић из Свилајнца, Бранко Рајковић из Свилајнца, Стамен Стаменовић из Дубља, Живота Јеремић из Војске, Слободан Аксић из Грабовца, Брана Ђорђевић из Врлана, Драгиша Милојевић из Радошина, Жарко Ђетић из Дубља, Љубисав Гицић из Бобова, Миланка Стевановић из Грабовца, Никола Нешић из Дубља, Владан Настасијевић из Војске, Богољуб Миладиновић из Свилајнца, Милорад Рајковић из Свилајнца, Милорад Јосић из Грабовца, Драгољуб Ранић из Свилајнца, Миодраг Матејић из Свилајнца, Данило Станковић из Свилајнца, Радослав Стевановић из Гложана, Сретен Петковић из Дубља. Тада је њих 57-оро променило назив Пољопривредне задруге у Земљорадничку задругу “5. септембар” и у одашњој Југославији показали право значење речи задругар.

             Земљорадничка задруга “Свилајнац”, данас, са оваквом инвестицијом обнавља све своје капацитете у делу складиштења житарица капацитета хиљаду вагона уз повоље услове. Са новом сушаром омогућео је кооператима да не морају да се стриктно држе процента влаге за „скидање“ својих усева.

Задругари и пољопривредици захвални су свима који су помогли да се добију средства и изгради сушара која умногоме на савремен начин олакшава пољопривредну производњу. За предстојећу сетву задруга је обезбедила сав неопходан репроматеријал.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email