25. година Ликовне колоније „Црквеначка палета“

          На тргу Војводе Синђелића у Свилајнцу 10. октобра свечано је отворена је 25. „Црквеначка палета“ уз учешће ресавских сликара Удружења „Манасија“ Деспотовац – Свилајнац. Присутне је поздравио Мирољуб Спасојевић, домаћин и организатор подсетивши да је 1996. године радни колектив Подрума „Навип“ у Црквенцу примио сликаре који су учествовали на првој ликовној колонији и годинама био њен домаћин. Рад се одвијао у винској сали, селу, а често у току трајања од пет дана и крај Мораве код Миљковог Манастира у школском дворишту, виноградарским колибама. Посебну улогу су имали ресавски сликари у њеном развоју и трајању којима се посебно захвалио на дугогодишњем одрицању, уложеном труду и раду, дружењу са радницима и мештанима Црквенца.

Обраћање Мирољуба Спасојевића учесницима колоније. 
Момчило Вуксановић – Мома Брада посетио је на сликаре који учеснике који су у међувремену преминули.
Унуци Моме Браде – Саша и Алекс за штафелајима.

           Уметност је та која оплемењује људе и просторе, а ето ми смо имали среће да током ових година, 25. година дочекујемо многе сликаре, људе добре воље и ствараоце који су оставили дубок траг као у ретко којем селу. Свилајначки сликар Зоран Димитријевић – Сарага је био од почетка и кум је сликарској колонији „Црквеначка палета“. Момчило Вуксановић, Мома Брада отворио је рад 25. „Црквеначке палете“ на којима је и сам учествовао свих ових година, пожелевши свим учесницима добродошлицу и успешан рад. Указа је на чињеницу да се ове године одвија у посебним условима, због пандемије „Ковида 19“. Сликари храбро чувају традицију. Штафелаји, сликарска платна, боје и четкице на Тргу Војводе Синђелића су привукле велику пажњу деце и пролазника док су Мален, Снежа, Дане, Баја, Нена, Славиша, Бишко, Мома са својим унуцима близанцима Сашом и Алексом , повлачили четкице остављајући траг спектра. Деца су прилазила носећи платна, а сликари су отворили својеврсну радионицу нудећи им да виде лепоту боја и осете мирис боја.

Учесници колоније.

          За 25. Година учествовало је преко 150 сликара из Србије међу којима професори Емило Костић, Вјекослав Ћетковић, Здравко Вучинић, Милица Којчић, Боро Ликић, Зоран Матић , Војислав Јакић и Слободан Поповић – Дане из Деспотовца од почетка. Сликарска колонија је у неким годинама имала међународни карактер уз учешће сликара из Русије, Белорусије, Бугарске, Индије, Филипина, Тајланда, Египта, Црне горе, Републике Српске који су имали прилике да дегустирају ракију од шљиве ранке из Ресаве. Сликари су свој рад наставили у дворишту основне школе у Црквенцу која ће од идуће године бити домаћин „Црквеначке палете“ уз помоћ кадрова ОШ „Јован Јовановић – Змај“ из Свилајнаца . Дружење је увек занимљиво међу сликарима тако беше и ове године са новинаром и књижевником Синишом Ристићем из Пожаревца који је уз звуке фруле обогатио атмосферу на 25. Ликовној колонији „Цркваначка палета“ 2о2о године.

Фото: Д. Станисављевић

Текст: М.Спасојевић

 

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email