ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – Обележен Дан ослобођења Свилајнца у Првом светском рату

            Сећања и венци на споменицима у Свилајнцу, Црквенцу и Ђуринцу. На Свету Петку 1918.године ослобођен је Свилајнац у Првом светском рату. После пробоја Солунског фронта Српска војска, уз подршку савезника, незадрживо је кренула у ослобађање земље. Значајан допринос су дали војници из Ресаве.

На споменик Мари Ресавкињи уз пригодан краћи програм венце су положили: делегација општине, војни представник Француске амбасаде у Београду, Удружење потомака и поштовалаца солунских ратника 1912.-1918. „Стеван Синђелић“ и делегација СПС.

Војни представник Француске амбасаде полаже венац.
Делегација Удружења „Стеван Синђелић“ полаже венац.
Чланови СПС су полажили венац.

           У Црквенцу на спомен плочу са 82 имена страдалих за слободу венце су положили Алекса Мијаиловић – Лека у име потомока и чланови Месног одброа Удружења „Стеван Синђелић“. Међу погинулима у Црквенцу је и наредник, артиљерац  Милош Стевановић из Пирота који је сахрањен на црквеначком гробљу. Студирао је технику у Минхену, али се одазвао позиву да брани своју отаџбину. Са положаја „Ђурђева главица“, виноградско брдо изнад села Црквенца, чета наредника Милоша је 14. октобра 1915. године дејствовала  топовима према Свилајнцу по немачкој претходници. Тога дана од гранате испаљене са непријатељског положаја погинуо је наредник Милош Стевановић, артиљерац  треће чете, трећег батаљона, осмог пука Дунавске дивизије.

            Учитељица Даринка Костић у летопису основне школе написала је: „Наша војска је ушла у слободни Црквенац из правца села Гложана. Бугарски окупатори после три године су побегли из села. Мештани су изашли да дочекају ослободиоце“.

Полагање венаца на спомен плоче у Црквенцу.
Полагање венаца на спомен плоче у Црквенцу.

            На споменике у Ђуринцу борцима из Првог и Другог светског рата положени су венци. После парастоса евоциране су успомене на борце и њихову храброст. Захваљујући ентузијастима и њиховом залагању организују се овакве манифестације како би млади нараштаји сазнали историју села и Ресаве. Спортиста и хуманиста Душан Обиђановић је у част ослободилаца пешице дошао и отишао из Свилајнца у Ђуринац.

Венци на споменицима у Ђуринцу ( фото: Д. Обиђановић).
Венци на споменицима у Ђуринцу ( фото: Д. Обиђановић)

Овакве свечаности чувају од заборава све храбре борце који нису жалили своје животе за одбрану и ослобођење отаџбине.

Р. П.

Фото: Д. Станисављевић

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email