Дивља депонија –Тушевачки брег

          “Еколошко нарушавање природе, стари се крсте левом ко се усудуио да руши природу и чини безакоње. Ту сада бацају смеће, а некад су овце пасле”.

Дивље депоније поред пута

           Савремено ругло на излазу из Црквенца према селу Гложану. Нови век и нове депоније. Формирају се где ко стигне и баца где ко хоће. Нема домаћина као некада који су бринули о свом селу, била срам да се сипа поред самога пута где се кретао народ. Тврди отпад се користио да се попуне рупе на пољским путевима, копали канали, а сада се сипа камен камионима као да је џабе. Отворен и дивљи мајдан „Тушевачки брег“ , ископаван камен за насип пута који уопште технолошки није одговарао за ту намену.

 

Отворен дивљи каменолом “Тушевачки брег”
Некада пашњак – данас дивља депонија од десетине метара висока прекривена земљом
Тушевачка плодна равница

         Еколошко нарушавање природе, стари се крсте левом ко се усудуио да руши природу и чини безакоње.Ту сада бацају смеће,а некад су овце пасле. SWНа путу према Морави годинама се одлаже смеће у дужини од неколико километара, стотине кубика, по раскршћима, смеће. Некад се водило рачуна, грађани сами, имали судове у селу где се решавало одмах , по пријави је председник сазивао и суд у седници одлучивао. Ако је неко на непрописно место одлагао смеће, не као сада тракторима и камионима већ запрежна кола, суд је пресуђивао да мора оно смеће где је оставио, непрописно, да сам лично уклони уз надзор члана суда. То је била већа срамота него да је платио новчану глобу. Суд УЖИВАО поверење народа јер биран у селу и њему био одговоран за ред. Нико није био изузиман од одговорности без обзира о коме се радило, о функционеру или рођаку. О славама се дебатовало како је суд судио независно, поступао по пријави.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email