Новинар Радомир Угрнић из Свилајнца активан и у деведесетој години

          Камером, пером и микрофоном бележи догађаје у Ресави

         Доајен новинарства из Ресаве прву новинарску легитимацију добио је 1948. године. Седамдесет и три године Радомир Угрнић извештава о свакодневним догађајима, сетви, жетви, посетама политичара, спортским догађајима и другим темама. Био је први дописник Телевизије Београд, а снимљени филмски материјал слао је аутобусом. Урадио је на хиљаде фотографија, вести, бележио догађаје дана, радио интервјуе, репортаже и коментаре. Писао је и песме, а имао је и неколико изложби о свом раду.

Службена легитимација.

         Уредници из телевизије, радија и листова имају само речи хвале за његово извештавање. Уредник „Политике –експрес“ Мирослав Мирковић написао је: „Радомир Угрнић је широко отворених очију заједно растао са Свилајнцем и његовом околином, и то је његов новинарски и поетски „континент наде“. Заједно се будио са његовим ранораниоцима, стизао на тек отворена радна места, на мале и велике скупове, на акције и мобе, на предвојничке маршеве и регрутске прославе, на стару калдрму и тек асфалтиране путеве.

          Са слухом за свакодневни живот, хроничар по емоцији човека заљубљеног у живот како он расте и прераста сваки претходни, дневни и ноћни тренутак, он је сажетом вешћу, једноставном репортажом или људски топлом фотографијом вајао обичне људске судбине и говорио заједници како социјалистички живи и ради наш град, наше село, наше насушно и наше жедно сутра“.

Повеља за животно дело.

          Пре две године Угрнић је добио награду за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе. Честитајући му на награди многобројни читаоци, слушаоци и пријатељи пожелели су му дуг живот и још много новинарских записа. По мишљењу многих Угрнић је оставио дубок траг у новинарству у Свилајнцу и Ресави, а неуморним радом мотивисао је посустале. Раде „Фис“ како га из милоште зову бивши ученици радо га се сећају и оцењују да је био наставник кога су волели. Својим педагошким радом био је пример млађим колегама којима је несебично преносио знање и искуство. Дописник „Спорта“ био је од 1948. године до његовог гашења. Велики ентузијаста није се одрекао ни свог великог хобија планинарства и као дугогодишњи председник Планинарског друштва „Бељаница“ успео је да обнови планинарски дом на Бељаници и унапреди рад.

Прелиставање архиве.

         И данас Угрнић, како сам каже у границама својих могућности, извештава за Радио Београд, регионалне и локалне листове и портале. Припрема и селектира своју богату документацију за објављивање у књизи која би била значајно сведочанство о догађајима из овог дела Србије. Почасни је и председник Актива новинара „Ресава“ при Удружењу новинара Србије. После разговора са Угрнићем пожелели смо му добро здравље и да припреми своју богату новинарску архиву за објављивање.

Р. Ђ.

Фото: Д. К. Ђ.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email