Одржана Скупштина Удружења новинара Србије

           Тензије пред скупштину које је изазвало актуелно руководство одразиле су се и на самој скупштини. Фабриковање новопримљених чланова, оспоравање кандидатуре Живојина Ракочевића и чудно вођење седнице нису наишле на подршку дугогодишњих чланова. Они поштују слободно удруживање новинара, дијалог, међусобно разумевање и новинарски кодекс. Без усаглашеног дневног реда и пратећих материјала, председавајући скупштином, искусни новинар РТС-а Зоран Станојевић уносио је додатну конфузију.

Детаљ са скупштине.

           Лоше режирани сценарио скупштине, на моменте се претварао у непримерене наступе појединаца који су етикетирањем и неоснованим нападима покушали да наметну такве неистине већини. Међутим, аргументованим дискусијама које су поткрепљене документима и налазима стручних тимова „захуктала машинерија прозивки и оптуживања“ губила је тло под ногама. Живојин Ракочевић, оспоравани кандидат, на самој седници је враћен у трку за председника УНС-а. Вредно је истаћи да је од укупно 1789 чланова УНС-а скупштини присуствовало 599. Једна од најбројних до сада одржаних. Делегатима се обратио и Ракочевић који је указао на непримерено понашање до тада актуелног председника УНС-а Владимира Радомировића који га је, у два наврата назвао погрдним речима пред већим бројем новинара. То Радомировић није демантовао нити се од тада јављао за реч. Коме је и зашто било важно да по сваку цену одржи тоталитаран однос у УНС- у показаће време.

Нови председник Живојин Ракочевић за говорницом.

          Тајно гласање показало је стварно стање у УНС-у које је било место окупљања новинара и тражења модалитета за помоћ колегама са Космета и широм Србије који су изложени претњама и уценама локалних моћника.

Регистрација учесика.

           За новог председника изабран је Живојин Ракочевић који је дипломирао на Филолошком факултету у Приштини, а магистрирао на Универзитету у Београду. Објавио је више књига поезије. Дуже од седам година био је главни и одговорни уредник КИМ Радија. Био је члан Одбора за борбу против корупције од 2018. до 2020.

Делегати из Лапова и Свилајнца.

У Савету Републичке Радиодифузне Агенције (РРА) био је од 2009. до 2014. Функцију потпредседника УНС-а у време мандата Љиљане Смајловић обављао је од 2009. до 2013. године. Добитник је новинарске награде Вечерњих новости „Милан Пантић“ (2004. године) као и књижевних награда „Бранкова награда“, песничке „Лазар Вучковић“ и „Григорије Божовић“.

Живојин Ракочевић, нови председник УНС-а, Брана Живковић делегат из Свилајнца и Нино Брајовић, генерални секретар.

          Не слови за инцидентну личност, али не и за човека који је спреман за „ватрени дијалог“. Ракочевићева супруга лекарка Соња, педијатар, преминула је у јануару 2021. године од последица ковида 19. Живи и ради у Грачаници где је директор Дома културе, који обједињује активности свих културних институција Срба на КиМ.

          Нови председник уз помоћ новоформираних тела имаће пуне руке посла да ово Удружење основано 1881 године буде отворена кућа за све новинаре. Новинарска професија је вишеструко угрожена, после приватизације медија многи су остали без посла, изложени су притисцима локалних моћника, разних кланова и појединих политичара. Они који поштују Кодекс новинара и воле своју професију биће најбоља одбрана од свих предстојећих искушења.

Скупштини су присуствовали чланови УНС -а из Свилајнца и Лапова.

Фото: И. Д. К. Ђ.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email