Берба грожђа у Црквенцу

Spread the love

          Моба као некада у стара времена, Зоран Јовичић домаћин, виноградар чува традицију предака. Окупио је фамилију, рођаке, пријатеље, комшије на овогодишњој берби.Добро је родило грожђе и доброг је квалитета,што показује ћиромер сорте совињон,шардоне,бургундац, ризлинг. Винари трљају руке,биће доброг вина, сан је остварен. Задругари Земљорадничко-Виноградарске-Воћарске задруге „Црквеначки чокот“ председник скупштине Мирољуб Новаковић и члан управног одбора Ивица Тошић су међу берачима и сам домаћин је задругар. Задружни дух се пробудио поново окупља фамилије виноградара, има и нових засада винограда. Најмлађи берачи овога предивног сунчаног дана у винограду су Јулија Новаковић и Филип Стојановић који су осетили мирис грожђа па за наставак традиције не треба бринути.

Детаљи са бербе.
Учесници мобе.
Учесници мобе.

          Црквенац је био перјаница развоја виноградарства када је 1929 године основана Задруга и изграђен подрум за прераду грожђа капацитета 100 вагона у сезони.Био је то почетак, а експанзија је била седамдесетих када је у виногорју било преко три милиона чокота винове лозе. Извожено је вино за Италију. Виногради су потом запостављени као да смо заборавили да смо потомци сложних и вредних виноградара, задругара. Ресава се буди све је више засада и на Баћици изнад Свилајнца, потомци улажу напоре у Дубљу је највећи засад винограда на око 4 хектара у власништву Жике Ценића, члана задруге. Задругу данас чини 25 задругара из Црквенца,Свилајнца,Кушиљева, Дубља предузимају се кораци за њену активност,а очекују се и помоћ Министарства пољопривреде, Министарства за бригу о селу као и државе. Благословени мирис грожђа и шире се шири ове јесени из подрума домаћина и виноградара у Ресави.Нема посустајања идемо напред да се очува традиција и на нама је велика одговорност.

Фото: М. Н.

М. Спасојевић

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107