„Спонтано“ у Свилајнцу протествовали пољопривредници

Spread the love
Spread the love

             Пијачни леп дан, субота 19.02 2022. године, паори паркирани на тротоарима магистралног пута Свилајнац – Деспотовац. Било је ту и регистрованих пољопоривредника у Одељењу за пољопривреду општине. Иако је гласноговорник за микрофоном позивао на достојанство и ред блокирани су тротоари, са око 60 трактора, као и прилаз Природњачком центру, главној туристичкој атракцији Свилајнца. На улаз је чекало неколико аутобуса и аутомобила.

Трактори испред улаза у Природњачки центар Свилајнац.

            Међу незадовољним пољопривредницима било је и гостију из Марковца, Раче, Баточине… Како то да је „спонтани“ скуп организован баш кад је дељено вештачко ђубриво код силоса и кад је гласноговорник обилазио и позивао по селима. Поједини сељаци нису позивани па се стиче утисак да је скуп био за одабране, а неки иду толико далеко да кажу да је „наручен“. Од кога и зашто за сада је непознато.

                Много оправданих примедби су изнели паори за микрофоном, постављајући услове држави да реагује у наредних неколико дана, а за следећу суботу је заказан нови протест. Све примедбе, у стихијском и несистематизованом наступу односиле су се на: скупо гориво, вештачко ђубриво, ниску цену откупа млека и житарица и повећање субвенција по хектару. За све то време нико није формулисао примедбе због којих се протестује нити је прецизирано коме ће се оне евентуално послати. Одређена средства за пољопривреду издвајају општина, Министарство пољопривреде и Министарство за бригу о селу. То би могле бити адресе од којих би се и почело са слањем својих захтева. Овако све је остало у етру као после радио емисије. Свилајнац је успешно учествовао и добијао награде на Новосадском пољопривредном сајму, као и на Ресавском пољопривредном сајму.

                   Да ли се то „новокоалициони“ нису добро разумели, или је протест спонтано „зачет“ иза леђа у кабинету? Ко љуља недоношче када је све било „испланирано“, нова власт зачета у љубави из интереса, како објавише челници својим бирачима да је то за њихово добро. Ништа тако брзо не престаје као лажна љубав . Људи се питају ко је љуљао ово пољопривредно „газдинско“ недоношче баш на пијачни дан када има највише народа на Биџиној „обилазници“ са четири траке, а у средини руже чекају да процветају.

               Тамо негде је почео предизборни скуп, а овде се „догодио спонтани“, на Ресави регулисаној са заливањем на дугме. Чудно баш пред априлске изборе, а заказан је и свеопшти протест пољопривредника у држави. Да ли то неко одавде хвата прикључак и за неку другу страну?

             Нелогично је да се протествује у општини којој је обећано 50 милиона евра за канализацију, пречишћавање отпадних вода, заобилазница и коначно мост преко Велике Мораве, као део Аутопута „Карађорђе“.

                  Све ово је могло без протеста по улицама, већ разговором у салама без трактора са онима који су могли да дају поједине одговоре или да упуте „организатора(е)“ коме да се обрате. Како ће на овакав протест реаговати локална власт, која реагује на сваку критику, показаће изборна кампања.

 

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349