Парга место у Грчкој на Јонском мору

ПАРГА - ГРЧКА, у сусрет лету
Spread the love
Spread the love

У сусрет лету
Парга место у Грчкој на Јонском мору

  из пера нашег дописника
Специфична архитектура, чисто море и љубазни домаћини
Парга је изузетно леп туристички градић смештен на Јонском мору. Град са богатом историјом, традицијом и одличном туристичком понудом. Парга је ближа медитеранском животу и храни него остатку Грчке, иако ћете на сваком кораку запазити грчку културу, музику и традицију. Такав сплет најбољих ствари медитерана и Грчке са посебном архитектуром и прелепим тиркизним и веома чистим морем ће вас оставити без речи, а сећања ће бити незаборавна.

Парга, слободно се може рећи у пуном смислу, може задовољити и највеће сладокусце. Управо због тога летња сезона у Парги почиње још у мају, када британски, немачки, италијански и нордијски туристи буквално окупирају овај јонски градић. У Парги ће те срести и Русе, Пољаке, и Чехе али оне са дубљим џепом. Македонски и српски туристи су ређи, али их има посебно у вилама које су закупиле домаће туристичке агенције. Агенцијски аранжмани су и најјевтинији. Можете и путем интернета букирати апартман или хотелски смештај релативно повољно, по нешто вишим ценама, али ће избор смештаја бити по вашем укусу. Ако се ипак одлучите на лицу места да потражите смештај можете наићи и на проблеме. Најбоља места су по обичају распродата за целу сезону. Ипак, скоро увек има слободних лежајева који нису тако јевтини. Апартмански смештај, или студија за двоје у првој половини јуна су од 30€ до, 40€ па навише, по дану. Ако неко мисли да ће на брду наћи јевтин смештај вара се. За оне срећнике са дубљим џепом који нађу смештај поред мора мораће дневно да издвоје 70 и више евра за двокреветни апартман.
Иако је ваздух мало влажнији то неће сметати никоме, чак шта више нећете ни приметити, па ће вам нешто ниже температуре за разлику од Егејског мора изгледати пријатне. Парга је идеално место за оне сладокусце који воле провести свој одмор на прелепом месту које држи до високе културе понашања, квалитетне услуге, преукусне хране и прелепог мирисног ваздуха засићеног морским јодом, мирисом борове и маслинове шуме и цвећа које је лепо аранжорано на сваком ћошку. Српски туристи који говоре немачки језик ће моћи најбоље да комуницирају са локалним становниством, посебно са старијим житељима Парге. Ипак, за нормалну комуникацију вам је довољан и енглески језик којим се већина староседелаца служи, посебно они млађи. Парга је градић који плени и живи својим духом дању и ноћу. Многе романтичне и заљубљене душе ће се наћи у њему. Парга неће никог оставити равнодушним. Градска шљунковита плажа у ували са погледом на оближње островце у виду срца се спаја са малом луком у којој је укотвљено неколико туристичких бродица које туристе возе до малих острва Паксоса и Антипаксоса, као и већих чамаца који развозе госте до оближњих плажа да би их предвече вратили у Паргу. Парга има и свој “возић” који пружа задовољство панорамског разгледања града и много сликања, као и превоз до неких од оближњих плажа. У заливу код Парге се често укотви и по нека јахта иако је лука у Сивоти предвићена за њих.
Са градске плаже Крионери осим пливања у мирном мору се може уживати у панорами Парге дању и ноћу. Заљубљеници фотографисања ће урадити лепе панорамске фотографије. Такође и са пристаништа се може уживати у прелепој панорами једног од најлепших јонских градића. Посебан доживљај је и залазак сунца иза Парге. На брду изнад старог града пажњу ће вам привући стара тврђава у шумици која је ноћу лепо осветљена. Они који пожеле да се попну имаће прилике да узивају у лепом романтичном видиковцу ка граду, острву, плажама или тиркизном мору. У близини Парге се налази водопад, још једно место које би могли посетити и употпунити ваш боравак на обали Јонског мора. У близини градске плаже налази се мала увала у којој се простире мала романтична са крупнијим сљунком плажица Писо крионери са прелепом таверном до које се стиже мостићем и која ће сигурно заљубљенима остати у трајном сећању. Прелепа плажа Валтос налази се иза брда на којем се простире Парга. До плаже можете стићи пешице, возићем, чамцем или колима. Посебно је ова плажа интересантна због лепог приступа аутом и паркиралишта уз плажу, коју краси леп ситан песак, веома чисто море и незабораван залазак сунца ако останете да га гледате. На другој страни Парге је плажа Лихнос до које можете доћи пешице ако сте кондиционо спремнији, или чамцем. Ако идете колима паркирајте се код луксузног хотела па пешице.
У Парги имате само омањи Керфур, а локалне продавнице добро су снабдевене. Ево и неких цена: пакет (6) флашираних 1,5л воде ће вас коштати од 1,6€ до 2€. Парадајз је 1€, кромпир 1,2€, краставац 0,80€, тресње 2,5€, кајсије и круске 3,5€, банане око 1€, лимун 1,4€, шљиве и брескве преко 4€. Лубеница је 0,5€ за кг, а диња 1€ за кг. Цена млека и осталих производа је слична као и у осталим маркетима широм Грчке. Хлеб из пекаре црни или бели кошта 0,9€. Кафићи и ресторани су стално пуни. Храна у тавернама у Парги је скупља за разлику од других туристичких места у Грцкој. Лигње су најевтиније 8,5€,а октопод је 9,5€. Ресторани у Парги нуде свежу рибу, а њихова цена зависи од тога дали је риба вестачки узгајана или дивља-природна. Иако ће вам локални угоститељи чим чују одакле долазите предложити вештачки узгајану рибу, мој савет вам је да за 3-4€ висе поручите природну или ако вам је скупо да добро вечерате са вољеном особом за 40-50€ прескочите рибље специјалитете. Можете се задовољити и са гиросом који је у Парги веома укусан и богат и коштаће вас само 2 – 2,5€. Кока кола у кафићима је 2€, пиво, хајникен је најевтиније и за њега ћете издвојити 2,5 до 3€. Остала пива, посебно грчка су скупља и коштају до 4,5€. Коктели се крећу од 5€. Алкохолна пића као што су узо, вотка, виски коштају од 4€ па навише. Грчка салата је 7€, остале салате су нешто јевтиније. Нес кафа је 2,5€, а најскупља је ирска кафа око 5€. Кугла сладоледа ће вас костати од 1,7€ до 2€. У већини таверни или кафића на крају ће вас почастити чашицом домаћег ликера.
Јонска гостопримљивост и услужност паргана је на високом нивоу. Без разлике да ли сте смештени у хотелу или апартману, студију, ваше просторије ће бити свакодневно чишћене, чак код апартманског смештаја вас могу изненадити са чистим и опраним посуђем сваког дана. Сви хотели и виле, као и кафићи и ресторани пружају бесплатни веома добар и стабилан wi-fi интернет. Ако нисте својим превозом у Парги мозете изнајмити и рента-кар који је нешто скупљи, а са ценкањем и мало среће цену можете оборити.

ПАРГА - ГРЧКА, у сусрет лету
ПАРГА – ГРЧКА

Ако идете својим возилом до Парге преко Македоније имате два пута. Први и добро познат је коридор 10 преко Скопља, Ђевђелије до околине Солуна па виа игнацијом новим путем ка Игуменици са предходним скретањем за Паргу.
Други пут води преко Скопља па после Велеса скретање за регионални пут ка Прилеу и Битољу одакле цете се прикљуцити виаигнацији ка Парги. Ако идете преко Битоља скратицете 80 так километара, две путарине у Македонији и две путарине у Грцкој. Пут није лос, мећутим не може се упоредити са регионалним путевима у Грцкој.

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420