Подрум „Навип“ Црквенац код Свилајнца

Spread the love
Spread the love

Подрум „Навип“ Црквенац код Свилајнца
40 година извоза српске шљивовице препеченице
1971-2010

На челу са напредним сеоским домаћинима учитељ Светолик Милошевић и мештани основали су првог априла 1929.године Земљорадничко-виноградарско-воћарску задругу са 62 задругара и изградили подрум. Од 1964.године подрум се интегрише са „Навип“-ом из Земуна када се проширује капацитет, модернизује производња и повећава број запослених.Подрум се 1970 године специјализује за производњу и промет српске шљивовице препеченице за домаће и страно тржиште.
Из овог узорног и познатог колектива извозило се на тржишта 30 земаља међу којима САД, Канада,Немачка, Енглеска, Француска, Аустралија, Русија, Бразил, Уругвај, Филипини, Холандија, Данска, Шведска, Норвешка, Финска, Венецуела, Чиле, Исланд, Индија и др.
Шљивовица препеченица паковала се у препознатљиву амбалажу стаклене српске буклије.Прерадом 100 вагона шљиве у својој пецари-дестилерији и откупом 150 вагона шљивовице од произвођача и земљорадничких задруга Левча,Шумадије, Поморавља, Браничева, Хомоља, Космета, Фрушке Горе и Жупе приход од извоза достизао је и до милион долара осамдесетих година. Највећи извоз остварен је на Немачко тржиште од 1975. до 1980. године 854 хиљаде литара.

Статистика:
– Од 1971. до 1980. извезено је преко два милиона литара, односно три милиона боца буклија од 0,75 литара,
– Од 1981. до 1990. преко 1,6 милиона литара,
– Од 2001. до 2010 преко 350 хиљада литара,
– Задњих година извозило се 80 до 100 хиљада боца или 75 хиљада литара,
– Извоз за САД у Њујорк за браћу Ернеста и Давида Херцога био је најстандарнији са рецептуром из 1972.године. Извожено је и у време бомбардовања 1999.године. У народу ова ракија је позната као „Јеврејка“.
– Извожено је и за следеће фирме: Ервен Лукас из Холандије, Карл Вандел из Данске, Божић из Чикага, ЛЦБО из Торонта, ОУ Алкохолике АБ из Хелсинкија, Меркур из Сиднеја, Витковић из Лондона, Мансон ЦО из Њујорка, УБЦД из Антверпена и др.
– Контејнери са производима отпремани су шлеперима, железницом и бродовима из лука у Бару, Солуну, Копру, Ријеци,
– За 40 година извезено је преко пет милиона литара српске шљивовице препеченице,
– Од земљорадничких задруга и сељака откупљивано је :
– 1978.године 839.095 литара,
– 1981.године 1.230.324 литара,
– 1990.године 1.653.557 литара,

Најпознатији производи Порума „Навип“ у Црквенцу капацитета милион ипо литара су:
Бардаклија 45%( Гран при на сајму у Љубљани 1964.) најстарија је шљивовица на тржишту Србије, за 40 година произведено је четири милиона литара,
Комовица 42% произведено је два ипо милиона литара,
Лозовача 45% произведено два милиона литара,
Клековаче, траварице произведено је милион и осамсто хиљда литара,
Напуњено је 12 милиона боца 0,100 и 0,050 литара.
Од 2010.године „Навип“ из Земуна је у стечају па и Подрум „Навип“ у Црквенцу. Међутим сви капацитети и цео објекат у Црквенцу су сачувани од пропадања захваљујући бризи бивших радника и пензионера који га одржавају.
Воља за радом, чување и неговање традиције које су им претци оставили нису их напустили ни после увођења стечаја. Надају се да ће држава наћи решење и помоћи да се у једном од најстаријих колектива у Ресави поново покрене производња. Велико упозорење за Владу Србије и Министарство пољопривреде су опљачкани и опустошени подруми Навипа у Ореовици, Јагодини и Јовцу. Капацитети су сачувани, зар ће се дозволити да пропадне производња која би ангажовала велики број пољопривредника широм Србије. За 40 година извоза српска шљивовица препеченица постала је препознатљива на свим континентима. Потребна је брза и одговарајућа реакција државе, а подрум је већ пет година у стечају, а помака за сада нема. Кога и зашто чекамо?

РП

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420