Кајсија – освежавајуће воће

Spread the love
Spread the love

Кајсија – освежавајуће воће

Кајсија (lat. Prunus armeniaca) је коштуњаво воће, позната је и под називом марелица. Плодови се не могу дуго чувати, па се користи доста за прераду у џемове, пекмезе, компоте и ракије.


Кајсије највероватније потичу из предела средње Азије и североисточне Кине, из области у близини руске границе. Из Јерменије кајсије су проширили Римљани дуж целог царства.
Узгојене сорте кајсија раширене су широм планете. Најбоље успева у областима са благом, медитеранском климом, услед чега се у таквим областима интензивно комерцијално узгаја.

Хранљива вредност и састав плода мењају се сушењем или термичком обрадом. У састав плода улазе поједини витамини, као и танини. Једињења попут појединих терпена (мирцен, лимонен, гераниол и др.) и киселина дају пријатну арому плоду. Најзаступљенија киселина у плодовима кајсије је лимунска киселина.
Сем плода, и семе кајсије се користи у прехрамбеној индустрији, најчешће као замена за семе бадема. Од овог семена се справља италијански ликер амарето, као и амарети бисквити. Уље из семена кајсије се понегде употребљава као јестиво уље. Семена садрже цијаногене гликозиде, који ослобађају цијанид, услед чега су отровна ако се употребљавају у већим количинама.

Р.П.

https://www.facebook.com/resavski.postonosa/posts/482037352132598

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420