У Црквенцу обележен дан ослобођења од фашизма

У Црквенцу обележен дан ослобођења од фашизма
Spread the love
Spread the love

У Црквенцу обележен дан ослобођења од фашизма

Венци на спомен плочи

У Црквенцу обележен дан ослобођења од фашизма

За дан ослобођења од фашизма у Свилајнцу 8.октобра положен је венац на спомен плочу жртвама погинулим у другом светском рату 1941-45. Године, на згради Дома културе у Црквенцу уз присуство фамилије и грађана, а у организацији Општинског одбора Субнора Свилајнац  и месног одбора Црквенац. 

О борби против фашизма, страдалим борцима у НОБ-у на фронтовима у Босни и Срему, као и жртвама фашистичког терора говорио је потпреседник Субнора Србије пуковник Жељко Зиројевић.

Немци су 15 маја 1944. године блокирали Црквенац после ликвидације Мајора Колмана, команданта позадине за Поморавље са седиштем у Јагодини. Ликвудацију је извршио испред Општине Црквеначке Јово Граовац, избеглица из Босне, члан летеће бригаде четничког војводе из Ресаве Вукашина Петковића. Незнајући шта се догађа у селу домаћица Ружа Коруновић се враћала са Мораве из Лапова преко њива где су је опазиле немачке трупе и ликвидирале. Село је избегло одмазду, стрељање талаца, сто за једнога, јер до смираја дана нису могли да утврде место ликвидације па су се повукли према Јагодини. Нико није признао, а солунци на челу са Томом Јовановићем, носиоцем Карађорђеве звезде су гарантовали да ничега у селу није било што је немачки командант поверовао.

Сељани су побегли из села, одводећи жене и децу по колибама у виноградима, на Хуму, преко скеле на  Морави код рођака у Марковац и Лапово. Владао је велики страх, сећа се Снежана Богићевић која се као дете склонила са својима.

                                                                                                 Но убрзо је сванула слобода, Руске трупе Црвене армије су 8.октобра ослободиле Црквенац где су у Задружном дому и школи сместили санитет и рањенике. Црквеначки подрум вина даровао је ослободиоце заједно са њима славећи победу над Фашистима. Рањеници су после ослобођења Београда 20. октобра напустили  Црквенац.

Фото Б. Живковић

М. Спасојевић

Брана Живковић

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420