Традиција која се наставља

Spread the love
Spread the love

Ресавски поштоноша, први локални лист у Србији

Традиција која се наставља

Традиција која се наставља

Традиција која се наставља
Традиција која се наставља

Јован Шарић, свештеник на служби у Свилајнцу у септембру 1871. године покренуо је први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша”. Био је издавач и главни уредник листа. „Поштоноша“ је штампан на две стране, у формату 41 x 25 cm. Примерак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву и дешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду.

Група интелектуалаца на челу са Миодрагом Марјановићем обновила је лист 1991.године. Замишљен као књижевни часопис излазио је до 1992.године када је, због високе инфлације, штампање листа прекинуто.

Свој трећи живот лист је наставио 2005. године, а издавач је био Информативни центар Свилајнца. Поново је постао локални лист са вестима, репортажама и другим прилозима из Ресаве. Као месечник редовно је излазио до 2007.године, а после гашења Информативног центра повремено. Почетком јуна 2008.године насилно је од стране комисије општине Свилајнац избачена редакција из уредно закупљених просторија када је и уништена архива листа. Био је то преседан да је локална самоуправа самовољно и против законито покушала да онемогући штампање и утиче на уређивачку политику. Нажалост том приликом уништена је архива, фото документација као и одређен број штампаних примерака. Исту судбину доживела је и ТВ „Ресава“ чији је програм насилно прекинут иако се путем кабловског оператера видела у четири општине.

Овакав чин није обесхрабрио ентузијасте који су поново обновили рад листа и телевизије. Локални моћници нису престајали да ометају рад новинара претњама и уценама и неразумним захтевима. О свим овим немилим догађајима обавештавано је Удружење новинара Србије које се ангажовало на одбрани професије.

Интернет портал Ресавски поштоноша

Као интернет портал Ресавски поштоноша се објављује од маја 2015.године. Скромна средства нису обесхрабрила новинаре да наставе да раде како из Свилајнца тако и из других места у Србији и иностранству. Захваљујући њима читамо се на свим континентима.

Преко званичне интернет адресе resavskipostonosa@gmail.com добили смо 9100 мејлова. За четири године имали смо две хиљаде објава, са библиотеком садржаја то је преко пет хиљада страница, фотографија, видео и аудио записа ( 5099 ставки), са више од седам хиљада страница на самом сајту.

За четири године сајт је посетило 76 хиљада корисника, од тога се преко 10 хиљада поново враћају на сајт.
Укупан број посета на сајту је близу 110 хиљада, од којих 40 хиљада чине стални читаоци. У посматраном периоду читано је 210 хиљада страница. Нови читалац отвори две, а стални читаоци преко две странице.

Захваљујући социјалним мрежама „Ресавски поштоноша“ се чита у целој земљи и иностранству. Путем „Твитера“ лист је имао више хиљада порука и реакција на текстове, а видео садржаје прегледа од пет до петнаест хиљада наших читалаца.

Радује чињеница да се читаоци обраћају са захтевима за одређене теме, а појављују се и као фото репортери слањем фотографија и краћих информација. То нам омогућава да превазилазимо карактер локалног листа. У будућности планирамо да пишемо о општим темама из пољопривреде, туризма и производњи органске хране. Захваљујући Удружењу грађана Центар за истраживање „Ресава“, који ће бити и издавач листа, редација ће имати простор за рад, нарочито са сарадницима међу којима има и младих који планирају да наставе традицију предака из 1871.године.

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373