Како и зашто је затворено дописништво РТС-а у Свилајнцу

Spread the love
Spread the love

            Када је, после 5.октобра, конституисана нова локална власт у Свилајнцу и на републичком нивоу, под лупом се нашао рад дописништва РТС-а. Ново општинско руководство одмах је сменило уредника Родољуба Красића (тада председника ОО СПС Свилајнац) и запослене етикетирало као Биџине и Слобине послушнике. На место координатора постављен је ветеринар Зоран Маринковић. Није се дуго задржао јер уредници у Београду нису желели да особа која није у радном односу у телевизији буде шеф дописништва. После једне посете РТС-у то му је и предочено па се добровољно повукао са места координатора. Наравно да су запослени наставили рад пратећи активности нове власти која, осим текућих трошкова, није имала никакве обавезе према осморо радника стално упослених у РТС-у.

             Дописништво је делило просторије на спрату зграде Комитета са радницима Радија С. На место директора радија који је био општински, без дана радног искуства долази Предраг Милановић, члан Демократске странке, активан у изборној кампањи у лепљењу и цепању плаката. За време кратког директоровања веома брзо се уздигао и бахатошћу постао страх и трепет за запослене у радију. Не и за раднике телевизије на које није могао да врши притисак, поучен искуством претходника-ветеринара. Осетивши да нема моћ решио је да се обрачуна са упосленима на други начин. Повезао се са тадашњим уредником програма Ово је Србија и почела су њихова тајна дружења и договор како „обрисати“ свилајначко дописништво са мапе РТС-а. Београдски шеф је игнорисао раднике, избегавао комуникацију и долазио у Свилајнац, у приватне кафанске посете Пери и његовом пабу, где се случајно и сусретао са појединим радницима.

          У првој рационализацији 2003.године осморо радника дописништва РТС-а из Свилајнца је отпуштено, дописништво РТС-а затворено,новинари и сниматељи остали су без прихода и егзистенције. Док се у другим местима број запослених у телевизији смањивао у Свилајнцу су сви отпуштени. Сујета Пере кафеџије је задовољена демократским чином, места нема за оне који нису поданици и неистомишљеници. Остало до данас….

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420