Да ли је Свилајнац трговачко-привредни или туристички центар Ресаве?

Spread the love
Spread the love

Из историје Свилајнца

           Свилајнац је одувек био познати трговачки и занатски град. Данас је то општински центар у плодној ресавској и моравској долини. Као значајан индустријски центар Србије задржао је дух старих времена и уз развој занатсва и трговине у граду су никли многобројни угоститељски објекти. И данас се угоститељски објекти уређују и прилагођавају клијентели. (извор википедија).

Буџетска помоћ Природњачком центру од 2018. до 2020.

            Оснивањем Природњачког центра 2010.године највеће буџетске субвенције усмерене су у туризам. Помпезно најављиван отворен је објекат за који су постојале процене да ће и до 200 хиљада туриста годишње да дође и обиће овај центар. Прогнозирано је да ће угоститељски објекти имати пуне руке посла, као и трговци. Отварањем сличних поставки у неколико градова Србије интерес за посетом Природњачком центру сваке године опада. Овој научној установи припојени су спортска хала, базени па и тениски терени.

Средства за посебне намене.

            Да се подсетимо да је 2008.године општина укинула Туристичку организацију општине Свилајнац у којој су била два запослена радника, а нова творевина Природњачки центар са спортско-рекреативним садржајем има тренутно 32 запослена. Финансијски извештаји показују да Природњачки центар сваке године бележи губитке у висини субвенција општине. По годинама оне износе: 2018. године дато је 59 милиона, 2019. уплаћено је 62 милиона, а за ову годину планирано је 44 милиона. Члановима управног одбора центар годишње плаћа 470 хиљада, а милионска средства су предвиђена за рекламу и репрезентацију. У образложењу оваквих милионских давања председник општине каже да „ако нема субвенција онда ће карта за базене бити 300, а не 100 динара, а наплаћиваће се тениски и тартан терени“. Рачуница је проста, субвенције су превелике у односу на карте за базене. Он наводи и да у Природњачком ради 22 запослена, а у званичном годишњем извештају пише 32.

Наука, спорт и рекреација на једном месту

          Поставља се питање какве везе има научно-образовна установа са базенима, спортском халом и теренима? Улазница од 100 динара је само за власнике свилајначке картице, остали посетиоци плаћају пуну цену. Логично је да се субвенције дају спортској хали, а не преко посредника Природњачког центра. Из буџета се издвајају средства за спорт са истом наменом, за која се не зна где одлазе јер годинама нема финансијског извештаја спортског савеза. За кога су сви спортови бесплатни кад најмлађим спортистима родитељи плаћају све: тренера, опрему, котизацију за турнире и превоз.

Предизборне манипулације

            Додели спортске опреме малим фудбалерима која је заказана за среду 17. јун, дан пред изборну тишину, морају присуствовати сви а у обавештењу прослеђеном у групи пише „деца су обавезна да поведу бар једног родитеља“. Да ли је то дељење опреме или предизборни скуп? Злоупотреба деце и положаја председника општине на највишем нивоу. То деца која марљиво раде годинама, а и њихови родитељи не заслужују. Борите се аргументима за поверење бирача, а не манипулацијама и заменом теза.

            Свилајнац је мала средина, а избори треба да донесу нову снагу у равномерном развоју општине на свим пољима. Туризам нажалост није донео бољитак, а одлазак младих треба зауставити већом понудом субвенција за самозапошљавање, пољопривреднике и предузетнике.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.