Зашто и ко скрнави споменик Стевану Синђелићу у Свилајнцу?

Spread the love
Spread the love

Годинама уназад, непозната лица, разбијају мермерне плоче којима је обложен простор који симболизује шанац са Чегра или се исписују графити. У нашем листу неколико пута смо указивали на овај варварски чин. Како се споменик налази у центру Свилајнца, уз споменик Мари Ресавкињи представља симбол општине и туристичку атракцију. Бројни гости се сликају код споменика, а нажалост још нису обновљена бронзана слова. Недопустиво је да је уништено име и презиме војводе, као и да су исчупана слова из текста о споменику. У данима када се обележава годишњица битке на Чегру, делегације ће положити венце и евоцирати успомене на јунаке из Ресаве. Обновљене су оштећене плоче, али осим слова остало је да се реновирају детаљи поломљених и оштећених плоча уз рефлекторе.

         

     Да би се споменик заштитио од даљег скрнављења и уништавања неопходно је поставити одговарајућа упозорења и успоставити видео надзор којим би се лакше откривали и кажњавали кривци.

Душан Обиђановић

      Четврти пут за редом, у част војводе и устаника Душан Обиђановић, спортиста и хуманиста, пешице иде од куће Стевана Синђелића до Чегра.

Р.Ђ.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.