Истина о Подруму „Навип“ у Црквенцу

Истина о Подруму „Навип“ у Црквенцу
Spread the love
Spread the love

Отворено писмо јавности

Истина о Подруму „Навип“ у Црквенцу

Истина о Подруму „Навип“ у Црквенцу
Navip


Истина о Подруму „Навип“ у Црквенцу
Поводом изнетих неистина, неуких и паушалних оцена на 4. (хитној) седници Со Свилајнац 12.11.2020. године од стране председника општине објављујем следећу информацију:

 

 
Истине и јавности ради јер није дозвољено одборицима, представницима народа, да се на самој седници изнесу аргументи, обраћам се овим путем грађанима Општине Свилајнац.

 

Са седнице СО Свилајнац 2016.године о куповини подрума у Црквенцу

       У „Навипов“ подрум у Црквенцу који је био у саставу „Навип“- а Земун од 1964.године, јуна 2012. године уведен је стечај од стране Стечајног суда Србије. Производња је стала први пут у историји, а извозни програм српске шљивовице у 30 земаља света је прекинут. Радници су пребачени на евиденцију Нациоалне службе за запошљавање. Остали су портири и рачунополагач имовине јер се очекивало да Подрум Црквенац настави са радом и у стечају. И поред добре намере стечајног управника да се одржи производња са радом се није наставило и крајем 2014. године је поднео оставку. Доласком новог стечајног управника формирала се документација за продају имовине „Навип“ Земун, РЈ Подрум Црквенац. У лето 2015. године искључена је струја, а портири су послати на биро рада. У листу „Политика“ објављен је текст „Стражама чувају свој Подрум“ пензионери и радници, да се не пљачка имовина „Навипа“ као у Ореовици, Јагодини или Јовцу, до голих зидова.

       У листу „Политика“ објављено је 2016. године да Стечајни суд Земун продаје Подрум у Црквенцу по почетној цени од 250.000 евра. На првој лицитацији није се појавио купац. У то време су се одржавали локални избори када је председник општине Свилајнац, на седници Скупштине општине јавно обећавао „на часну реч“ да ће за месец дана општина купити подрум и ући у посед. Провером код стечајног управника да ли је председник општине послао „Писмо о намерама“ локални лист „Ресавски поштоноша“ објављује да оно није стигло. Обмана, игроказ, а на yuо tube и данас има тај видео запис. У Црквенцу је тада председикова група грађана изгубила на изборима од Српске напредне странке. На следећој лицитацији марта 2017. године објављен је оглас у листу „Вечерње новости“ о продаји подрума са почетном ценом од 190.000 евра. Ни тада се нико није јавио.

       Председник општине Свилајнац је заборавио на обећање дато грађанима Свилајнца и Црквенца. Часно. На трећој Јавној лицитацији, октобра 2017. године објављеној у „Вечерњим новостима“ по цени од 140.000 евра, Стечајном суду је уплаћена такса једног купца пре лицитације. Зашто трећи пут председик општине није послао „Писмо о добрим намерама“? Подрум је продат за 140.000 евра. Нажалост, радници и пензионери нису зарадили да купе „свој Подрум“. Сачували су Подрум и образ пред прецима.

      Водила се борба за наш Подрум, обраћао сам се и писао, указивао на вредност и значај подрума тадашњем председнику Владе Ивици Дачићу, председнику државе Томиславу Николићу, председницима Задружног савеза Србије проф. др Стојану Јевтићу 2012. године и Николи Михајловићу 2016. године који су и обишли подрум. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић био је у подруму Црквенац 2017. године као и проф. Др Миладин Шеварлић председник удружења Домаћина Србије. Подрум се уписао у историју развоја виноградарства у Ресави где је око 1960. године било три милиона чокота винове лозе, а прерађивано је 100 вагона у сезони и добијано 600.000 литара вина. Од 1971. године подрум је био једини на Балкану специјализован за производњу и промет српске шљивовице када је извезено више од пет милиона литара.

       Председник општине треба са дубоким поштовањем да прича о подруму у Црквенцу јер је пословодство помагало и његовој породици кад јој је било најтеже. Видео запис са седнице СО Свилајнац из 2016. године када председик општине најављује улазак у посед веома је гледан на yuо tube. По народној „Ако коза лаже, рог не лаже“. Наравно да је куповина Подрума од стране општине била само пуко политичко предизборно обећање.

Последњи чувар имовине радника и задругара Подрума Црквенац децембра 2020. године у Свилајнцу.

Одборник опозиције у Скупштини општине Свилајнац
Мирољуб Спасојевић


https://pin.it/5TaJA0T

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420