Расте број заражених у Свилајнцу

Расте број заражених у Свилајнцу

Хероји данашњице
Дом здравља на великом испиту

Расте број заражених у Свилајнцу

Расте број заражених у Свилајнцу 
Свакодневно велики број грађана  тражи помоћ због здравствених проблема од последица Ковида 19.
Оформљена је једна, а затим и друга Ковид амбуланта како би се што брже реализовали прегледи
и смањила чекања.

       Оформљено је  и одељење за интервенције за позитивне и друге болеснике. Лабораторија ради колико и ковид амбуланте. Брзи тест омогућава дијагностику за петнестак минута, а обављају се и рентген снимања. И поред великог броја прегледа, више од 100 дневно, љубазно особље  вам излази у сусрет. Све анализе аутоматски се шаљу на рачунар доктора. У односу на неке друге медицинске центре овде је чекање пацијената максимално скраћено. Уколико је на моменте превелика гужва сестра ће прихватити књижицу и рећи вам кад да дођете. Прегледи се не заказују, а нема ни враћања пацијената и после завршетка радног времена.

       Пред изборе, за рад на сузбијању епидемије „Ковида 19“, која је проглашена 16.марта ове године, па до укидања ванредног стања у Србији, општина је наградила одређен број радника Дома здравља.

            Од почетка новог таласа „Ковида 19“  27. јуна запослени у Дому здравља наставили су рад на откривању и лечењу ове опасне болести излажући се да и поред одговарајуће опреме  и сами постану пацијенти. До данас је заражено неколико  доктора, медицинског и немедицинског особља. Прерасподелом послова није умањена ефикасност рада.

        И приликом конституисања нове скупштине у општини и постављења председника општине и заменика, истакнуто је да је један од основних задатака нове власти  борба против „Ковида 19“. У састав општинског већа изабрана су и четири лекара управо због присутне пандемије.

       Међутим, према реакцијама општинара у односу на рад запослених у Дому здравља изостао је сваки вид помоћи. Нема донирања опреме, новчаних или других награда. Здравље становништва мора бити на првом месту сваке власти, а нека лична или друга незадовољства морају се решавати правним путем или дијалогом. Осиона власт минимизира надљудске напоре свих запослених у Дому здравља који су схватили озбиљност ситуације. Велики број суграђана се упућује на даље лечење у друге медицинске центре, опслужују две Ковид амбуланте, рентген служба ради појачаним капацитетом, као и лабараторија и остале службе.

       У општини је проглашена ванредна ситуација, свакодневно Дом здравља објављује резултате о броју прегледаних, тестираних, заражених, броју на кућном и болничком лечењу. Овакав приступ онемогућава проношење дезинформација.  Од почетка епидемије COVID 19, која је проглашена 16. 03. 2020. године до данас на територији Општине Свилајнац регистровано је 782 пацијената позитивна на COVID 19 . До сада су преминуле 25 особе, 552 пацијенaта је излечено, 17 се налази на болничком лечењу, а 188 је у кућној изолацији.

       Запослени у Дому здравља у Свилајнцу, заслужују све похвале за стручност, одговорност и посвећеност послу. Уз њихову свестрану помоћ много се лакше подносе и најтежи тренутци приликом лечења ове опасне болести. Руководство општине мора да схвати да је у служби, а не изнад грађана. Сад је прилика да се сви заједно боримо  против епидемије са којом ћемо ући и у 2021. годину.

Текст и фото: Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email