„Бејби бум“ или пропаганда?

Прошло је време самовоље и бахатости

          Општинско руководство се хвали порастом новорођенчади са десетогодишњим мерама популационе политике. Које су то мере и какве су резултате дале помпезно је прво „откривено“ у фебруару 2019. године. Медији су тада пренели вест да је у Свилајнцу прошле године био прави „бејби бум”. Рођене су 154 бебе, десет одсто више него годину раније. Од 154 рођене бебе 80 је дечака и 74 девојчице.

         Председник општине Свилајнац Предраг Милановић оценио је тада да су „мере популационе политике, али и побољшање свеукупног квалитета живота грађана, допринели да грађани Свилајнца проширују своје породице”. „Поносам сам и срећан да нам је наталитет у порасту и да општина има оволико младих родитеља”, рекао је Милановић. Навео је да општина из буџета даје 20.000 динара за прво и друго рођено дете и 30.000 динара за треће.

         „Од прошле године дајемо и поклон пакете за сваку рођену бебу, са основном козметиком и прибором, симболичну добродошлицу бебама, а годишње издвајамо два и по милиона динара за финансирање вантелесне оплодње парова који немају право на бесплатни програм Министарства здравља.

           Он је додао да је ипак, најважније створити услове и садржаје који ће младе људе привући да се после завршеног школовања врате у свој град и оснују породице. „Наша брига о наталитету и породицама с децом не престаје с рођењем детета, она се наставља и током одрастања, а све у циљу подршке породици и породичним вредностима”, истакао је Милановић. Он је подсетио да је отворен Центар за бригу о породици који пружа различите видове подршке породицама али и организује бесплатне здравствене прегледе за децу школског узраста, бесплатне вежбе исправљања деформитета кичме, логопедске прегледе, креативне радионице, вежбе за труднице, а све то бесплатно. Цела прича о „бејби буму“ заснована је на порасту новорођенчади са 140 у 2017. години на 154 у 2018. години.

           На почетку 2021. године медијимма је поново представљен нови „бејби бум“ у Свилајнцу јер је 2020. године, у време пандимеје „Короне“ рођено чак 30 беба више него у претходној години, односно 148 деце. Значи да је у 2019. години у овој општини рођено 118 деце.

          Тим поводом први човек локалне самоуправе Предраг Милановић поновио је, као и 2019, да је то резултат популационе политике која се овде успешно води већ читаву деценију..

Број новорођене деце по годинама:

2017. године – 140,

2018. године – 154,

2019. године – 118,

2020. године – 148.

            Какве су резултате дале мере популационе политике на раст наталитета може се лако установити само на овом кратком прегледу новорођене деце. Ако је 2018. и 2020. године, по тврдњама општинара, био „бејби бум“ зашто су онда резултати у 2019. били у великом опадању? Да ли је и то резултат десетогодишње политике? Простим сабирањем и упоређивањем не може се анализирати стварно стање наталитета. Још више чуди чињеница да се упорно говори о „бејби буму“ који објективно не постоји. За темељну анализу неопходно је узети у обзир многобројне социо – економске узроке. На сајту општине објављен је податак да је 2016. године било 22 хиљаде становника, а прогнозира се да ће 2021. године број становника смањити на 20 551. Значи да млади и радно способни одлазе, а нажалост присутна је велика стопа морталитета.

Чиме се то хвали власт која у време ванредног стања и пандемије Ковида 19 кажњава Дом здравља и Дечији вртић ускраћивањем средстава за плате и здравствено осигурање. Бахатост и претње појединаца из власти директорима ових установа прелазе границу пристојног понашања. Нервоза је завладала чињеницом да полако губе утицај у појединим установама где су кадровали како су хтели. То је почетак разграђивања једног накарадног система у коме су све полуге локалне власти биле у рукама једног човека. То време је прошло, а у новом вредноваће се школска спрема и резултати рада. Држава је много средстава уложила у обнову објеката у Свилајнцу почев од здравствених, образовних до инфраструктурних. Створени су добри услови за школовање, лечење али и побољшан је квалитет живота.

         Невероватно је да у неким медијима појединци наводе да по повратку млади могу чак и да бирају посао. О ком то Свилајнцу пишу новинари који наводе да има 30 хиљада становника? Ко се и како бави младима када нема Дома омладине или пригодних програма у јавним установама. Некада је било у зимском периоду клизалиште, прве изласке и забаве млади су имали у сали изнад Ватрогасног дома. На друштвеним мрежама се налазе многобројне фотографије из тог времена. Док млади бесциљно тумарају улицама тражећи себи забаву локална власт промовише себе и некакве бесплатне програме.

            Време је да се обједини рад свих институција и њихови програми о младима. Неопходно је створити услове да млади у овој општини буду на првом месту јер су они будућност. Од рођења, вртића, школовања до запослења и стварања породице и повећање наталитета је дуг пут. Стимулативне мере за новорођенчад морају бити многоструко веће. Са 44 милиона динара годишње се субвенционише Природњачки центар, а за новорођенчад се издваја само 20 хиљада за прво и друго дете, а за треће 30 хиљада динара. Већи новац је уложен за промоцију „бејби бума“ у медијима него за новорођенчад! Основ даљег развоја друштва је право на рад, а не инструмент у рукама владајуће олигархије. Без обзира на политичке и друге различитости за бољи живот је неопходно усаглашавање и поштовање ставова. Различитости треба да уједињују, а не да стварају тензије и сукобе.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email