„Бејби бум“ или пропаганда?

Прошло је време самовоље и бахатости

          Општинско руководство се хвали порастом новорођенчади са десетогодишњим мерама популационе политике. Које су то мере и какве су резултате дале помпезно је прво „откривено“ у фебруару 2019. године. Медији су тада пренели вест да је у Свилајнцу прошле године био прави „бејби бум”. Рођене су 154 бебе, десет одсто више него годину раније. Од 154 рођене бебе 80 је дечака и 74 девојчице.

         Председник општине Свилајнац Предраг Милановић оценио је тада да су „мере популационе политике, али и побољшање свеукупног квалитета живота грађана, допринели да грађани Свилајнца проширују своје породице”. „Поносам сам и срећан да нам је наталитет у порасту и да општина има оволико младих родитеља”, рекао је Милановић. Навео је да општина из буџета даје 20.000 динара за прво и друго рођено дете и 30.000 динара за треће.

         „Од прошле године дајемо и поклон пакете за сваку рођену бебу, са основном козметиком и прибором, симболичну добродошлицу бебама, а годишње издвајамо два и по милиона динара за финансирање вантелесне оплодње парова који немају право на бесплатни програм Министарства здравља.

           Он је додао да је ипак, најважније створити услове и садржаје који ће младе људе привући да се после завршеног школовања врате у свој град и оснују породице. „Наша брига о наталитету и породицама с децом не престаје с рођењем детета, она се наставља и током одрастања, а све у циљу подршке породици и породичним вредностима”, истакао је Милановић. Он је подсетио да је отворен Центар за бригу о породици који пружа различите видове подршке породицама али и организује бесплатне здравствене прегледе за децу школског узраста, бесплатне вежбе исправљања деформитета кичме, логопедске прегледе, креативне радионице, вежбе за труднице, а све то бесплатно. Цела прича о „бејби буму“ заснована је на порасту новорођенчади са 140 у 2017. години на 154 у 2018. години.

           На почетку 2021. године медијимма је поново представљен нови „бејби бум“ у Свилајнцу јер је 2020. године, у време пандимеје „Короне“ рођено чак 30 беба више него у претходној години, односно 148 деце. Значи да је у 2019. години у овој општини рођено 118 деце.

          Тим поводом први човек локалне самоуправе Предраг Милановић поновио је, као и 2019, да је то резултат популационе политике која се овде успешно води већ читаву деценију..

Број новорођене деце по годинама:

2017. године – 140,

2018. године – 154,

2019. године – 118,

2020. године – 148.

            Какве су резултате дале мере популационе политике на раст наталитета може се лако установити само на овом кратком прегледу новорођене деце. Ако је 2018. и 2020. године, по тврдњама општинара, био „бејби бум“ зашто су онда резултати у 2019. били у великом опадању? Да ли је и то резултат десетогодишње политике? Простим сабирањем и упоређивањем не може се анализирати стварно стање наталитета. Још више чуди чињеница да се упорно говори о „бејби буму“ који објективно не постоји. За темељну анализу неопходно је узети у обзир многобројне социо – економске узроке. На сајту општине објављен је податак да је 2016. године било 22 хиљаде становника, а прогнозира се да ће 2021. године број становника смањити на 20 551. Значи да млади и радно способни одлазе, а нажалост присутна је велика стопа морталитета.

Чиме се то хвали власт која у време ванредног стања и пандемије Ковида 19 кажњава Дом здравља и Дечији вртић ускраћивањем средстава за плате и здравствено осигурање. Бахатост и претње појединаца из власти директорима ових установа прелазе границу пристојног понашања. Нервоза је завладала чињеницом да полако губе утицај у појединим установама где су кадровали како су хтели. То је почетак разграђивања једног накарадног система у коме су све полуге локалне власти биле у рукама једног човека. То време је прошло, а у новом вредноваће се школска спрема и резултати рада. Држава је много средстава уложила у обнову објеката у Свилајнцу почев од здравствених, образовних до инфраструктурних. Створени су добри услови за школовање, лечење али и побољшан је квалитет живота.

         Невероватно је да у неким медијима појединци наводе да по повратку млади могу чак и да бирају посао. О ком то Свилајнцу пишу новинари који наводе да има 30 хиљада становника? Ко се и како бави младима када нема Дома омладине или пригодних програма у јавним установама. Некада је било у зимском периоду клизалиште, прве изласке и забаве млади су имали у сали изнад Ватрогасног дома. На друштвеним мрежама се налазе многобројне фотографије из тог времена. Док млади бесциљно тумарају улицама тражећи себи забаву локална власт промовише себе и некакве бесплатне програме.

            Време је да се обједини рад свих институција и њихови програми о младима. Неопходно је створити услове да млади у овој општини буду на првом месту јер су они будућност. Од рођења, вртића, школовања до запослења и стварања породице и повећање наталитета је дуг пут. Стимулативне мере за новорођенчад морају бити многоструко веће. Са 44 милиона динара годишње се субвенционише Природњачки центар, а за новорођенчад се издваја само 20 хиљада за прво и друго дете, а за треће 30 хиљада динара. Већи новац је уложен за промоцију „бејби бума“ у медијима него за новорођенчад! Основ даљег развоја друштва је право на рад, а не инструмент у рукама владајуће олигархије. Без обзира на политичке и друге различитости за бољи живот је неопходно усаглашавање и поштовање ставова. Различитости треба да уједињују, а не да стварају тензије и сукобе.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.