Обележено 79 година од вешања народног хероја Лазара Стојановића у Свилајнцу

         Делегације Месних одбора СУБНОР – а Кушиљева и Црквенца одале су пошту НХ Лазару Стојановићу. На месту где је обешен минутом ћутања одата је пошта, а на спомен таблу код његове куће положили су цвеће.

Делегације Месних одбора СУБНОР – а Кушиљева и Црквенца положили су цвеће испред куће НХ Лазара Стојановића.

          Клин на дрвеној бандери код Ресавске библиотеке подсећа на 9. фебруар 1942. године када је о њега обешен Лазар Стојановић, командант Ресавске чете Другог шумадијског партизанског одреда. За народног хероја проглашен је 1953. године.

Клин на дрвеној бандери код Ресавске библиотеке.

        Његова родна кућа у Кушиљеву некада је имала сталну поставку фотографија и предмета. Посећивале су је ђачке екскурзије, а улица у којој се налази носила је његово име и презиме. Због небриге и немара кућа је почела да прокишњава и пропада па су због тога из ње изнети предмети и фотографије.

Кућа у којој је живео народни херој.

Видео прилог о садашњем стању куће Лазе Стојановића можете видети спод:

           Иако је кућа народног хероја Лазе Стојановића утврђена као непокретно културно добро – споменик културе одлуком СО Свилајнац бр. 020-90/82-04 од 09.07.1982. године она није рестаурирана већ поправљена тако да је нарушен њен спољашњи изглед. На кући недостају улазна врата, а један део куће и даље прокишњава.

Минутом ћутања одата пошта ( видео прилог ):

           На годишњицу његове смрти делегације подсећају на јединог народног хероја из Ресаве који се незаслужено запоставља јер је избрисан трг у Свилајнцу који је носио његово име, а промењен је и назив улице у којој је херојева кућа у Кушиљеву.

Р. Ђ.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Ако Вам се допада, сазнајте пре свих!

YouTube
YouTube
Instagram
Follow by Email