Обележено 79 година од вешања народног хероја Лазара Стојановића у Свилајнцу

         Делегације Месних одбора СУБНОР – а Кушиљева и Црквенца одале су пошту НХ Лазару Стојановићу. На месту где је обешен минутом ћутања одата је пошта, а на спомен таблу код његове куће положили су цвеће.

Делегације Месних одбора СУБНОР – а Кушиљева и Црквенца положили су цвеће испред куће НХ Лазара Стојановића.

          Клин на дрвеној бандери код Ресавске библиотеке подсећа на 9. фебруар 1942. године када је о њега обешен Лазар Стојановић, командант Ресавске чете Другог шумадијског партизанског одреда. За народног хероја проглашен је 1953. године.

Клин на дрвеној бандери код Ресавске библиотеке.

        Његова родна кућа у Кушиљеву некада је имала сталну поставку фотографија и предмета. Посећивале су је ђачке екскурзије, а улица у којој се налази носила је његово име и презиме. Због небриге и немара кућа је почела да прокишњава и пропада па су због тога из ње изнети предмети и фотографије.

Кућа у којој је живео народни херој.

Видео прилог о садашњем стању куће Лазе Стојановића можете видети спод:

           Иако је кућа народног хероја Лазе Стојановића утврђена као непокретно културно добро – споменик културе одлуком СО Свилајнац бр. 020-90/82-04 од 09.07.1982. године она није рестаурирана већ поправљена тако да је нарушен њен спољашњи изглед. На кући недостају улазна врата, а један део куће и даље прокишњава.

Минутом ћутања одата пошта ( видео прилог ):

           На годишњицу његове смрти делегације подсећају на јединог народног хероја из Ресаве који се незаслужено запоставља јер је избрисан трг у Свилајнцу који је носио његово име, а промењен је и назив улице у којој је херојева кућа у Кушиљеву.

Р. Ђ.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.