Један од симбола Свилајнца улица Крива чаршија – Из историје Свилајнца

Spread the love
Spread the love

           Још 1820. године Свилајнац је почео да се формира по регулационом плану, којим су пројектоване четири главне улице које су остале до данас и које чине окосницу градског језгра. Права чаршија или Ресавска улица, данашња улица Светог Саве, Крива чаршија, касније Кнез Михаилова, а данас улица и Трг Стевана Синђелића, Господска улица сада Устаничка и Ресавски трг, некада Лазин а сада Трг хероја.

Крива чаршија.

Данашњи изглед

Припреме за културно лето на Тргу Стевана Синђелића.
Напуштени локали излепљени плакатима.
Два сува дрвета која већ годинама опомињу надлежне да уреде овај део улице.

            

           Крива чаршија са спомеником Стевану Синђелићу је и у туристичкој понуди општине Свилајнац. Повремено се сруши неки од старих локала у овој улици и изгради нови који се амбијентално не уклапа у стару архитектуру. Наравно, на овај начин нестаје аутентичност улице која је била трговачки и занатски центар вароши. У њој се налазе многобројне летње баште кафића а ту су и најекслузивније продавнице Свилајнца. На Тргу Стевана Синђелића се одржавају концерти и друге манифестације. Може се рећи да је ова пешачка улица једна од најпрометнијих у општини. У куповину долазе и житељи суседних општина. Слику ове улице руже и неколико напуштених локала који су излепљени разним рекламним материјалима. Најављена је и њена темељна рекострукција. Дотрајао је и велики мурал као и фасада некадашњег Хотела „Таково“. Собзиром на то да је велики значај улице за туристичку понуду општине могло би се закључити да се не поклања довољно пажње и у текућем одржавању. Оно што многе житеље изненађује је чињеница да два сува дрвета стоје већ неколико година непосечена како би се поново зеленилом уредио тај део улице. Може се рећи и да је такав поступак крајње неодговоран када се зна да се знатна средства улажу у туризам и екологију. При томе сведоци смо да су због реконструкције тротоара у улици Браће Југовића експресно посечена два вишедеценијска стабла липе и храста. Житељи улице револтирани су овим поступком власти а тврдња општинара да су то грађани тражили не одговара истини. На овим високим темпаратурама које се приближавају и до 40 степени њихов хлад био би спас за пролазнике али и оближње куће.

           Овим текстом желимо да подсетимо надлежне у општини да је још 1820. године Крива чаршија била једна од најуређенијих и најзначајних улица и да је Свилајнац тада израстао у трговачки и занатски центар Ресаве.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349