Први локални лист у Србији “Ресавски поштоноша” – Из историјата новинарства у Свилајнцу

Spread the love

Ове године обележава се 150 година од покретања локалних новина

              У септембру 1871. Јован Шарић, свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњсти Србије „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формата 41 x 25 цм. Примерак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву и дешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани ( царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду. Изашло је 11 бројева до краја 1872. године, а онда се лист угасио из неутврђених разлога. Ресавска библиотека је чувала све бројеве до 1916. године, када су Бугари уништили све библиотечке вредности, па и лист. Сачувани су бројеви 5. и 6. из 1871. који се налазе у Архиву Србије. То су они бројеви који су задржани на ћумуркани, а касније нађени у фиоци министра полиције.

Свештеник Јован Шарић.

             У Позиву на претплату за први број Јован Шарић умољава читаоце за сарадњу: „Дописи и чланци било поучни, шаљиви и забавни, само ако све то буде на позитивним основама примаће се с хвалом и у Поштоноши изности, па што буде за хвалу- то ће се хвалити, а што буде за жигосање-то ће се жигосати и тај жиг мучно ће се с леђа скинути, ако га заслужи.

Наслонва страна сачуваног броја пет „Ресавског поштоноше“.

             Ресавски поштоноша објављивао је вести, чланке и различите прилоге из свих крајева Србије и Свилајнца. Занимљива је била и рубрика:“Разговор Туге и Вуге“, коју је исписивао сам Шарић у облику дијалога. Објављиван је подлистак о науци и књижевности, а на крају листа објављиване су шаљиви и забавни прилози.

         Ресавски поштоноша је оставио дубоки траг у српском новинарству и отворио пут новинама у Свилајнцу, обогаћујући друштвено-културни живот вароши.

 

наставиће се …

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107