Народ који не поштује прошлост нема будућност!

Spread the love

          Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског. Делегација Удружења ратника, њихових потоматака и поштовалаца 1912 – 1918 „Стеван Синђелић“ положила је тога дана цвеће на споменик Мари Ресавкињи у Свилајнцу.

Делегација Удружења ратника, њихових потомака и поштовалаца 1912 – 1918 „Стеван Синђелић“.

У бурној историји Свилајнца многобројне генерације осетиле су сву тежину ратовања на својим плећима. Дали су и своје жвиоте за слободу и зато је битно да се младе генерације упознају и негују традицију чувања сећања на њихову храброст.

Осми октобар Дан ослобођења Свилајнца у Другом светском рату

           Родољубима палим у току четворогодишњег ратовања против фашизма 1968. године је подигнут споменик у Парку „Топољар“. Задњих неколико година споменик је често исписиван разним графитима, па и кукастим крстовима. Оштећен је био и део бакрорељефа који се налазио на споменику. У време реконструкције Основне школе „Јован Јовановић – Змај“ 2019. године обновљен је споменик који се налази у непосредној близини. Прекречени су бетонски делови, постављене клупе и обновљен плато испред споменика. Вероватно је тада уклоњен и преостали део бакрорељефа. У међувремену, према трврдњама појединаца, преминуо је вајар који је тај детаљ на споменику радио. Данас на зиду изнад спомен плоче нема никаквих детаља. Да ли ће се споменик преуредити и прилагодити намени за коју је подигнут у овом тренутку немамо одговор.

Споменик у Парку „Топољар“.

           Цео свет обележава победу над фашизмом, највећим злом које је задесило човечанство средином 20. века. Да би се на достојан начин сећали свих оних који су из овог краја учествовали у борби против фашиста и дали своје животе неопходно је да и ово спомен обележје симболизује њихову храброст и страдања.

           Нажалост све је мање званичних делегација општине који обележавају ове ове датуме. Све се чећше то чине само поједина удружења или појединци.

Р. П.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107