Манастир Златенац

Манастир Златенац
Spread the love
Spread the love

Јужно од Миљковог манастира, на пет километара удаљености од средишта Гложана, на самој обали Велике Мораве налази се манастир Златенац. Његово постојање забележено је у 15. веку.
Место на коме је манастир од давнина је познато као „Црквине“.
Први покушаји обнове манастира датирају од 1952., потом из 1966. године, а 1982. манастир је обновљен подизањем нове грађевине на темељима старе цркве. Проглашен је за самостални општежитељни манастир 1980. године, у Златенцу почиње успон монашког живота и свакаквог манастирског напретка.

Захваљујући живописном пејзажу у коме је манастир смештен, као и урађеном прилазу манастирској литици са обале Мораве, коју краси манастирска воденица. Златенац је веома посећен, нарочито за празник Светих врачева, Козме и Дамјана, којима је манастир и посвећен.
До манастира је изграђен асфалтни пут и обновљен пчелињак захваљујући Удружењу пчелара из села.У току је изградња новог конака.

РП

 

resavski postonosa

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420