Ђаво не спава у Касаби – Сатирична рубрика покренута 1871.

Spread the love

            Потоња жута странка се удала за напредну странку, мада они кажу на радију да су само преузели локални одбор велике странке. Снашу из сокака лично послао први демократа, маскиран у групи, да она буде принудни управник одбора. Она од посла има богато искуство политиканта, доушника општих послова, извршитеља, принудних исељења као вечити послушник. Кадар за све партије и све политике. Уживела се у улогу. Неки кажу била би права за “стрељачки” строј. Политичарење је исплативо у Касаби ако си послушник, дежурно уво и доушник вести из чаршије. Вашар летњи прође са комендијашима и наравно циркусом који је незаобилазни забављач народа. Не лези враже, а Касаба се тресе, комендијаши на сцени, актуелна власт маскиране „групе грађана“ са сателитима хара сценом „удаје се за вечиту опозицију“. Раја занемела, чудо невиђено у Касаби, ово је могао да смисли само неко који увек побеђује. Вечно ће бити власт поред ових неспособњаковића. Диносауруси весело машу репом, аплаудирају, подрепаши се радују остаће на функцијама, а ови смењени у чуду траже необјашњива објашњења. Образ, ма какви, сада групно љубе руку опозицији да оперу грехе ако треба исповедиће се и код попе. Пеглају биографије и савест, мењају идентитет, своје велике тајкуне и не помињу. Само да избегну полагање рачуна за баљезгарије и баханалије. Све ће то раја позлатити, за срамоту не хају. Поносна власт у Касаби, жути се клањају опозицији спремни на сарадњу и сопствене жртве. Бескичмењаци забрљали па се сада клањају великом неимару са везама у врху. Враћа се у инат. Јуриш на нову поделу функција, жртвују жути све за дил са опозицијом. Сад ови они, а они ови. Ваздух устрептао око базара, ћепенака, чајџиница и крчми, чауши затечени. Мудраци кажу да им дошло из дупета у главу. Стигао ферман из Пашалука, ћата чита лојаница трепће, трипут чита пет пута проверава, очи има њима не верује, мили боже греха великога кад хануму из нашег сокака на трон уздигоше из племена са љутога камена. Много нам се главни везир расрдио кад овакав ферман шаље, вако чини јал му ђаво не да мира па нам сада потурице сеире.

            Проклетсво, жута мука и хећими немоћни. Јал мушкијега међу нама нема правду да дели ил му муда ка у зеца. Ој Касабо славна да ли сада грехе црне окајавамо? Раја не зна више коме да се клања, Паши јал Субаши или смерној Султанији, да се крсти левом или десном. Стиже нама низ тврђаву у Касабу Попечитељка укрућена. Раја занемела, бирачи збуњени,навијачи одушевљени борба за власт у Касаби се распламсала, ко ће победи. Зна се он не губи. Народ се не пита за овакве намештаљке, он само гласа. Када ће се и народ питати?

Мито и К – учитељ

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/resavskipostonos/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107